Verhalen en gedichten

30 jaar verhalen en gedichten...


Door de jaren heen hebben Haagse stadsgenoten hun mooiste gedichten en verhalen gedeeld in de programma's

van het Seniorenjournaal.

Eind jaren negentig kwam Willem Bogaards langs met zijn verzameling verhalen. Hij vroeg de toenmalige eindredacteur of dit iets voor het journaal zou zijn.We deden een eerste screentest in de tuin van een van onze vrijwilligers. En binnen de kortste keren had Willem de smaak te pakken hoe je verhalen kan vertellen op tv. Als een Haagse Simon Carmiggelt bracht Willem zijn creaties tot leven. Later zouden we nog veel meer leuke dingen met Willem doen..


Uitzending
Toen was het zover, we hadden een verzameling verhaaltjes in de komende maanden gepland staan. De verhalen sloegen aan omdat ze een Haags beeld gaven van bekende plekken in de stad. Hierna hebben we nog wat van deze reeksen opgenomen.

En dan niet te vergeten onze eigen Anita Poolman heeft wat sprookjes en verhaaltjes verteld o.a. tijdens de coronatijd...

De gelaarsde kat -Een wijs oordeel

Van verre eilanden en reuzen - Doornroosje


Nog veel meer klik hier!!!!

Meerdere omroepsters
Ineens kwamen meerdere mensen naar voren die dit ook wilden gaan doen. Zo wilde onze toenmalige omroepster Lyda Rietveld het ook proberen.


Ook zij deed een screentest waarbij zij naast het vertellen ook liet zien hoe goed haar geheugen was. Zij bekeek heel even kort de tekst en kon dan met een ter plekke bedachte introductie dit gedicht doen.

We namen dan in één keer ongeveer 25 gedichten op.


Duifje, Roekoekoe
Iets later kwam ook Duifje Krijt naar ons toe met verhalen die zij wilde voorlezen. Duifje was al aardig op leeftijd maar dat hield haar niet tegen. Voor deze maandelijkse verhalen gingen we met de camera naar haar huis in Kijkduin toe. In altijd een prachtig met bloemen versierde woning deed zij dan haar verhaal met geluiden en met de hond op schoot die reageerde op haar uitspattingen.

Laatste verteller
De laatste verteller toen was Hans Sparnaaij.

Hij vertolkte in het Seniorenjournaal veel van zijn verhalen. De verhalen waren altijd verrassend, spannend en de sprookjes komen helemaal tot leven in die paar minuten dat Hans in de huid kruipt van zijn karakters.


Ook een kans…
Er waren vele dichters die het wel eens wilden proberen hun gedichten op tv voor te dragen.


Dit wordt wel eens onderschat. Zo lazen bijvoorbeeld Lucie Polders, Annette van Zunderen, Djoa van Oostenrijk,

en Gerrit Vennema hun gedichten voor.


En onlangs deden ook Cees van der Meer en Janet Kuijpers een poging.


We hebben een aantal van deze verhalen hier op deze pagina gezet.
Klik op de wit uitgelichte linkjes naar verhalen of speellijsten

van de betreffende verteller of dichter.

Verhalen voorgelezen

door Wieteke van Dort


Maar ook Wieteke van Dort mochten we een aantal malen op de planning van ons Journaal zetten. Een wens die we altijd hebben gehad. Hieronder een paar verhalen die we gemaakt hebben in 2023. Deze verhalen komen uit twee van haar boeken.


Boek 1 = “Lieve Luitjes, Het Liedjesboek van Tante Lien”. Zoals ze zelf zegt “het zijn liedjes maar je kan ze ook voorlezen”.Boek 2 = “Wieteke van Dort, Kind in Surabaja: Indische herinneringen Het huis met de waringin”.


Verhaal 1 - Bioscoop - Verhaal 2 - De betoverde payung

Verhaal 3 - Het Oranje liedVerhaal 4 - Wieteke als kerstkind

Verhaal 5 - Afscheid van Indië


En als extra geheel "Thuis bij Wieteke".

Een speciaal die we hebben gemaakt voor Kerst 2023

Vertel uw verhaal, of kom luisteren!

Wij van Haagse dingen waren uitgenodigd om te komen luisteren naar de verhalen die deze week zijn verteld... Ieder leven zit vol met een schat aan verhalen. Ook jij hebt een verhaal, een eigen verhaal met jouw unieke ervaringen. Welk verhaal wil je graag vertellen? Een belangrijke gebeurtenis, een kantelpunt in je leven of gewoon een spannende ervaring. Je kunt ook komen om te luisteren naar de verhalen van anderen.


Lucie Polders organiseerde deze avond waarbij mensen hun eigen verhaal konden komen vertelden… Hier onder het linkje naar het videoverslag... Het is allebei even leuk.