ontstaan/doelstelling

Het ontstaan en de doelstelling

van het Senioren Journaal

Het is al meer dan 25 jaar geleden dat het Senioren Journaal het licht zag, bedacht en gestart door Harry Wassenaar en filmer Paul Zaal heeft het Senioren Journaal al die jaren steeds een belangrijke doel gehad en dat is het informeren van hun vaste groep kijkers. Of het nu gaat om een simpele maaltijd op tafel of waar kan ik een cursus volgen het Senioren Journaal liet het zien in een speciaal op de doelgroep gemonteerde uitzending. 


In al die jaren zijn er natuurlijk vele mensen gekomen en gegaan want de makers van het Senioren Journaal waren ook mensen op leeftijd want wie begrijpt nou beter de doelgroep dan Senioren zelf.


In de begin jaren had het Senioren Journaal een echte

vaste format dat hield in dat het programma was gevuld met

vaste rubrieken waaronder, de taart van de maand, de

voorziening, de minuut van en ga zo maar door.Een paar vertrouwde gezichten van de omroep waren de omroepster en presentatrice van het programma Jenny Fleur en de heer Buma, Dhr. Buma las de belangrijke binnen gekomen berichten voor.


Maar ook wethouder Luyten was

een vaak geziene gast in de

programma’s. Later werden dat

natuurlijk de daar opvolgende

wethouders. 


Naast de lengte (tussen de 28

minuten en een uurtje)

veranderde ook de zender waar

het Senioren Journaal op uitzond wel eens, de eerste uitzendingen waren op het net van het toen nog bestaande Lokatel televisie, dit werd later Den Haag TV en toen de kwaliteit van de toenmalige zender erg achteruitging besloot men de volgende overstap en dat was naar het kanaal van Info Thuis (die toen net begon met televisie)waar zij nu al weer heel wat jaartjes met veel succes op uitzenden.

Het Senioren Journaal luistert al die jaren van zijn bestaan naar de wensen van de kijkers wat inhoud geen wilde bewegingen in beeld schuine cameraposities en ga zo maar door. Tegenwoordig is de programmering wel iets anders omdat het Senioren Journaal nu nog maar met een handje vol vrijwilligers werkt houd dat in dat filmpjes van derde van harte welkom zijn, en gebruikt worden. Rubrieken zijn er nog wel alleen niet zo vast als toen, af en toe een verhaal of gedicht en dan zijn er de vele vaste gastfilmers die hun productie graag delen met het Senioren Journaal.


Filmers die dat willen kunnen altijd hun zelf gemaakte filmpjes inleveren bij het Senioren Journaal en de eindredacteur maak dan uit al die binnen gekomen filmpjes een keuze en maakt daarvan een nieuwe wekelijkse aflevering want dat is in de jaren toegenomen het aantal programma’s wat wij maken iedere week een nieuwe aflevering van 30 minuten.   


En wat de toekomst ook mag brengen het Senioren Journaal zal nog een hele tijd mee blijven draaien als het aan de vrijwilligers ligt.


Vrijwilligers die zich willen inzetten voor het Senioren Journaal kunnen zich altijd melden via redactie@seniorenjournaal.org of je nu kan filmen of niet dat maakt niet uit want voor het Seniorenjournaal zijn we ook op zoek naar bedenkers van onderwerpen, mensen die de website bijhouden... ga zo maar door… 

Uit ons videoarchief

Een hele verzameling oude reportages en uitzendingen van het Senioren Journaal


U kunt door ons archief heen scrollen...